2020.05.18.

2Thesszalonika 3,6–18

https://www.bible.com/hu/bible/920/2TH.3.R%C3%9AF

Aki nem akar dolgozni…

…ne is egyék, halljuk Páltól a napjainkra olyannyira elterjedt mondást a 10. versben. Pál ebben a szakaszban arról tanítja a gyülekezetet, hogy ne éljünk mások kenyerén, és ne tétlenkedjünk. Arról mutat példát, hogy szorgalmasan és kitartóan tevékenykedjünk, hogy ne legyünk mások terhére.

Ismerek olyan egyetemistát, aki már a legelső félévben olyan eredményesen tanult, hogy jelentős ösztöndíjra számít, sőt, még egy kisebb munkát is ajánlottak neki, így a következő évtől alig lesz szüksége szülei támogatására. Pál a 11. versben rámutat, hogy aki tétlenkedik, az haszontalan dolgokat tesz. Azt láttam hozzám közeli emberek életében, hogy amikor valamilyen okból tanulás vagy munka nélkül otthon töltöttek huzamosabb időt, nem feltétlen hasznos dolgokkal töltötték ki azt. A tétlenség könnyen bűnbe is csábíthat, például ahol időnk olyan jelentős részét töltjük, az online tér végtelen világa annyi mindent kínál a szerencsejátékoktól a pornográf tartalmakig.

Fontos, hogy Isten dicsőségére használjuk az időnket, a tehetségünket, a képességeinket és az erőnket, akár dolgozunk, akár még csak tanulunk, s ne lankadjunk meg a jócselekedetekben.

(Steven és Lilla Jemmett)