2020.05.19.

Apostolok csel. 13,1–12

https://www.bible.com/hu/bible/920/ACT.13.R%C3%9AF

Jó-e a vitatkozás?

Ebből a szakaszból ma két dolgot szeretnék kiemelni neked. Az egyik, hogy a helyi gyülekezet férfiai, akik próféták és tanítók voltak, együtt imádták az Urat és böjtöltek. Szerintem követendő példa, hogy a gyülekezetbe járó férfiak jöjjenek össze Isten jelenlétében és együtt figyeljenek az Úrra.

Azt nem tudjuk, hogy ezek az alkalmak milyen sűrűséggel voltak, és általában mi történt ott, de valószínű, hogy az alkalmaknak az volt a célja, hogy Isten akaratát megtudják. És itt olvashatjuk, hogy Isten meg is mondta, mit tegyenek. És ők engedelmeskedtek Isten szavának. Érdekes látni, hogy Isten nem mondta el rögtön, hogy mi lesz a feladatuk. Aztán ahová mentek, ott találkoztak egy olyan emberrel, aki állandóan vitatkozott és mindent kritizált.

Ismersz ilyen embert a gyülekezetedben, aki mindig ellentmond? Vajon ez azt jelenti, hogy soha nem mondhatsz ellent egy tanítónak, vagy nem kritizálhatsz semmit? Távolról sem. Itt láthatjuk, hogy ez az ember, aki amúgy hamis próféta volt, azért vitatkozott, hogy visszatartsa a helytartót az igazságtól, a megtéréstől. Ha valaki azért vitatkozik veled, hogy más ne térjen meg, vagy hogy kicsavarja a nyilvánvaló igazságot, az már nagyon nem jó. Az ilyen emberrel nem érdemes vitatkozni.

(Keleti Gábor)