2020.05.20.

Apostolok csel. 13,13–25

https://www.bible.com/hu/bible/920/ACT.13.R%C3%9AF

Bevezetés

A mai napon olvashatod Pál bevezetését, amivel előkészíti az evangélium hirdetését a zsidók számára. Akkoriban még nem voltak keresztyének. Akik hittek Istenben, azok a zsinagógákba jártak istentiszteletre a zsidókkal együtt. Tehát adott volt Pál számára, hogy Jézust először mindenhol a zsinagógában kezdje hirdetni, a zsidóknak először. Hiszen a zsidóknak megvolt az a tudásuk az Ószövetség ismerete alapján, hogy Isten el fogja küldeni a Megváltót. És mivel a zsidók akkoriban nem hitték, hogy Jézus volt az, ezért kellett Pálnak elmennie a zsinagógákba, hogy elmondja nekik, hogy a Messiás, akit várnak, Jézus volt.

Itt láthatod, hogy Pál egy nagyon alapos történelmi áttekintésen viszi végig a hallgatóságot, miután jelezték neki, hogy szólhat, amelyben emlékezteti a zsidókat, hogy mi mindent tett Isten értük, ezért a népért. Elmondja azt is, hogy mit ígért meg Isten, hogy előkészítse a terepet arra, hogy beszélhessen Jézusról.

Akkoriban nem volt tévé, nem volt internet, úgyhogy maximum szóbeszéd útján tudhattak Jézusról az ott lévők közül azok, akik nem találkoztak Vele személyesen. Ezért is kellett Pálnak elmennie, hogy bizonyságot tegyen. És hogy mit mondott Jézusról? Azt hamarosan megtudjuk ezen a pénteken.

(Keleti Gábor)