2020.06.26.

Példabeszédek 28,1–14

https://www.bible.com/hu/bible/920/PRO.28.R%C3%9AF

Isten radírja

Tudtad, hogy a radírt 250 évvel ezelőtt, 1770-ben találták fel, és kezdetben elég drágán lehetett hozzájutni? De vajon mi köze van mindennek a több ezer éves bölcs mondásokhoz?

A bibliai bölcsességirodalom kendőzetlenül, nyersen megfogalmazza, hogy az emberi hozzáállásnak, tetteknek következményük van, nem lehet őket meg nem történtté, hatástalanná tenni. Így vagyunk a mindennapokban a ceruza és a radír használatával. Elronthatjuk, amit írunk, rajzolunk, vagy meggondolhatjuk magunkat és használhatjuk a radírunkat, amíg jól működik, de a nyoma biztosan ott marad az eredeti szándéknak.

A bölcsességirodalom igazsága Jézus eljövetelével sem szűnt meg, viszont lehetőséget és segítséget ad Isten a könnyebb újrakezdéshez. Az 1János 1,9-ben olvassuk: „Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól”.  Jézus Isten ajándék radírja az életünkben, aki sosem kopik el, sosem hagy cserben minket, és nélkülünk sosem cselekszik. De a leghatásosabb erőforrás az újrakezdéshez.

(Grendorf-Balogh Melinda)