2020.06.27.

Példabeszédek 28,15–28

https://www.bible.com/hu/bible/920/PRO.28.R%C3%9AF

Isten pénzügyi eszközei

Vannak dolgok, amelyek mindannyiunk életét meghatározzák, életkortól függetlenül. Ilyenek például az anyagi körülményeink. Amíg pedig nincs önálló keresetünk, egy függési viszonyban vagyunk és egyszerűen muszáj alkalmazkodnunk.

Bár még mindig tartja magát az a közvélekedés, hogy néhány dolog teljesen magánjellegű, mint a hit és a pénz, nem lehet rákérdezni nyíltan, de egyre inkább az látszik az információs társadalomban, amelyben élünk, hogyan sokan azért szeretik megmutatni gazdagságukat. A szegénységgel viszont nem lehet dicsekedni.

Már az ókorban is kialakultak az anyagi törésvonalak az emberek között, és a Szentírás mindkét egységén végigvonul, hogy a hívő ember lehetőségeinek megfelelően segítsen a rábízott rászorulón, különben ítéletet húz magára. Az egész világ felzárkóztatása nem lehet feladatunk, de Isten gondviselése mindenhova elérhet az ő eszközei által. Isten arra bátorít bennünket, hogy legyen türelmünk kivárni az anyagi függetlenséget, a munkánknak előbb-utóbb meglesz az eredménye anyagi értelemben is, és aztán tudjunk bölcsen élni mindazzal, amit kapunk. Hiszen, mint ahogy a hitünk, úgy a pénzügyeink is hatással vannak környezetünkre. Isten gondviselésének az eszközei lehetünk mi is.

(Grendorf-Balogh Melinda)