2020.06.25.

Példabeszédek 27,14–24

https://www.bible.com/hu/bible/920/PRO.27.R%C3%9AF

Pásztor vagyok én?

A Példabeszédek könyvét olvasva néha azt érzed, hogy ez a mondat pontosan a szívedbe talált, rólad szól, neked mondja Isten? Máskor meg elolvasol több közmondásszerű igeverset és nem érted, hogy mit is akar ezzel mondani az írója? Kérlek, ilyenkor se tedd félre a bibliaolvasást, hanem állj meg és próbáld mégis magadra vonatkoztatni az olvasottakat!

Itt van például a 23. vers. Mondhatnád, hogy mi közöm hozzá, nem vagyok pásztor! De gondolod, hogy azért, mert iskolába jársz vagy dolgozol valahol, nem vonatkozik rád, hogy „ismerd meg juhaidat egyenként és törődj gondosan a nyájakkal”? Gondolkozz csak el, vajon mik lehetnek a te „juhaid”, akiket meg kell ismerned? Lehet, hogy a körülötted élők, a családod vagy a barátaid. Lehet, hogy a tananyag, amit meg kell tanulnod, vagy talán a feladat, amelyet el kell végezned. Ismerd fel először a „juhaidat”, majd ismerd meg őket pontosan, hogy tudd, mit kell cselekedned velük!

A nyájat több juh alkotja, tehát több embert és feladatot is meg kell ismerned egyenként, de ráadásul több nyáj is tartozhat hozzád, amelyekre figyelned kell és törődnöd kell velük. Vedd számba a nyájaidat is és légy hűséges, gondos „pásztoruk”. Ott van előtted a példa, Jézus Krisztus, aki a jó Pásztor.

(Kompán Zsoltné)