2020.06.24.

Példabeszédek 27,1–13

https://www.bible.com/hu/bible/920/PRO.27.R%C3%9AF

Ki dicsérjen téged?

Amikor gyerekek voltunk és magunkat dicsérve meséltünk el egy történetet, mindig ránk szóltak, hogy ez nem helyes. Manapság viszont nem szólnak senkire, ha saját magát dicséri. Sőt! Még biztatják is az embert, hogy jobb színben tüntesse fel magát például akkor, amikor motivációs levelet kell írnia, ha jelentkezik egy új munkahelyre vagy feladatra. Ezekben a levelekben mindenki a világ legokosabb, legügyesebb, legkedvesebb, legszerényebb embere, és nem is lehet mást választani a feladatra, csak őt.

De mit csináljon az a keresztyén ifjú, aki az Urat akarja követni? A Példabeszédek könyve mai szakaszában ott a felelet: „Más dicsérjen téged, ne a te szájad, az idegen, és ne a te ajkad!” (2. v.) Várd meg, amíg más észreveszi az értékeidet! Ne magad dicsérd a munkádat, a tetteidet, és még csak ne is utalgass rá, hogy vegyék már észre, hogy te milyen jó vagy valamiben, hanem egyszerűen, csak légy hűséges az Istenhez, minden erőddel és odafigyeléseddel, a legjobb tudásod szerint végezd az iskolai feladataidat vagy a munkádat, mint aki nem embereknek szolgál.

Próbáld meg, hogy ma ne dicsérd magad, és meglátod, sokkal jobban fog esni a dicséret is, ha valaki más tart rá érdemesnek téged.

(Kompán Zsoltné)