2020.06.23.

Példabeszédek 26,17–28

https://www.bible.com/hu/bible/920/PRO.26.R%C3%9AF

Milyen a beszéded?

Elgondolkoztál-e már azon, milyen hatalmas dolog az, hogy egyáltalán beszélni tudsz? Hogy szavakba, mondatokba öntheted gondolataidat, érzéseidet, szándékaidat, örömödet, bánatodat. Óriási nagy jelentőségű dolog ez! Ez különböztet meg bennünket, embereket minden más élőlénytől és dologtól. Egyetlen másik teremtmény sem tud beszélni. Az állatok sem, a természet sem. De te, te tudsz beszélni. Te a gondolataidat szavakba tudod önteni. Észre sem veszed, hogy ezáltal kapcsolat jön létre közted és a másik ember között. A szavak áttörik a magányodat. Ki tudod cserélni a gondolataidat másokkal. Szavaiddal fel tudsz emelni valakit, de le is tudod hangolni. Egy jó humorral fel tudod dobni a társaságot, de le is húzhatod. És ennek vannak fokozatai, mint a csúfolódás, rágalmazás, hazugságok, gyűlöletbeszédek. „A rágalmazó szavai, mint a jó falatok, behatolnak a test belsejébe.” (22. v.) 

Egyszer egy fiú szavaival rendszeresen megbántotta a szüleit. Ilyenkor édesapja mindig egy szöget ütött be az ajtófélfába. Később azonban ez a fiú megtért, döntött Jézus mellet, és ez a döntése megváltoztatta a beszédét is, többé már nem beszélt a szüleivel sem csúnyán. Az édesapa is kihúzgálta a szögeket az ajtófélfából, de a szögek mély nyomai ott maradtak…

Érthető hát, ha Isten ennyire komolyan veszi a beszédet, a szavainknak a tisztaságát, szentségét, igaz voltát. Minden képmutatástól, kétértelműségtől, hazugságtól való mentességét. Vigyázzatok arra, hogy mit mondotok, ne játsszatok könnyelműen a szavakkal, mert mindent, amit beszéltek, Isten is hall. Minden szónak, amit kimondotok, Isten a tanúja.

(Kovács Tamás)