2020.06.22.

Példabeszédek 26,1–16

https://www.bible.com/hu/bible/920/PRO.26.R%C3%9AF

Ne légy ostoba

Elolvasva a mai igeszakaszt, amely az ostobákról szól, valahogy rögtön elém került egy nagyon gáz tv műsor: az Észbontók. Ebben a műsorban van egy kérdés, és olyan ostoba embereket ültetnek be a kérdés megválaszolására, akiknek fogalmuk sincs a válaszról, de azt úgy megmagyarázzák, hogy az embernek kedve lenne inkább sírni a fájdalomtól.

Valahogy Salamon is így lehetett, amikor hasonlatokat próbál keresni az ostoba emberre. Sajnos ma megint egyre trendibbnek tűnik ez a fajta viselkedés. És amint egy kicsit utánanéztem a fent említett műsornak, sajnos kiderült, hogy nagyon közkedvelt a fiatalok körében. Én nem tudom, hogy hová lehet még süllyedni. És mennyire fájhat ez az Istennek, aki az embert a kezdetek kezdetén a maga képére és hasonlatosságára teremtette. A saját leheletével keltette életre, vagyis az emberben ott lehet az Istenből is valami bölcsesség, értelem, igazságosság, ha az ember ezt táplálja. De le is lehet ilyen tv műsor szintjére butulni.

Az a kérdés, hogy te mit töltesz magadba, mivel táplálkozol, mivel eteted a szellemiségedet? Hol kezdődik a bölcsesség? Ezt is Salamon fogalmazza meg, amikor ezt írja: „Az Úrnak félelme az ismeret kezdete…” (Péld 1,7) Minél inkább az Isten akaratát keresed életedre nézve, annál bölcsebbé válsz.

(Kovács Tamás)