2020.06.16.

Apostolok csel. 19,21–29

https://www.bible.com/hu/bible/920/ACT.19.R%C3%9AF

Mi van a szívedben?

Életünk második területe, ami ellen az evangélium kihívást intéz, a pénz és a presztízs.

Pál apostol két éven keresztül hirdette az evangéliumot Efezusban – munkáján felül, a szabadidejében. Ettől azonban Demeter, az ötvös veszélyeztetve érezte magát.

Efezusban volt ugyanis a világ hét csodájának egyike, Artemisz temploma. Az emberek messze földről is a csodájára jártak. És ha már eljöttek, jó turistához híven vittek magukkal haza egy kis ezüst Artemisz-templomocskát, szuvenírt a családnak. Demeter úgy érezte, hogy azzal, hogy Pál apostol azt hirdette, hogy nem Artemisz, hanem Jézus az igazi Isten, tönkreteszi jövedelmező bizniszét. Ráadásul ez az efezusi lokálpatriótákat is sértette, akik Demeter beszédére intelligens, felnőtt ember módjára kivonultak, hogy két órán át kántálják: „Nagy az efezusi Artemisz!”

Te hogyan reagálsz, ha valami veszélyezteti a zsebpénzedet vagy az önérzetedet? Összeomlasz? Kétségbeesel? Féktelen haragra gerjedsz? Ha igen, az azt jelzi, hogy ez a két dolog van a szíved közepén Isten helyett. Mert ha Isten van a szíved közepén, tudod, hogy Ő azt ígérte, gondoskodik rólad (Mt 6,31–32), és azt mondta, hogy mindenki véleményénél fontosabb az, amit Ő gondol rólad (1Kor 4,3–4).

(Weiner Zoltán)