2020.05.12.

2Sámuel 24,1–14

https://www.bible.com/hu/bible/920/2SA.24.R%C3%9AF

Bizalmi kérdések

Több meglepő eleme is van ennek az eseménysornak, ami kérdéseket vet föl. Ezek némelyike magyarázatért kiált, de egyáltalán nem biztos, hogy mindenre van is magyarázat.

Ki hergelte föl Dávidot, hogy számba vegye haderejét? Persze, hogy nem Isten! Az eredeti szöveg szerint kizárhatónak látszik, hogy haragudott volna később azért, amit ő talált ki. De megengedte, hogy így legyen, mert szándéka volt a történtekkel.

Miért volt baj ezzel a népszámlálással tulajdonképpen? Találsz választ erre a kérdésre a szövegben? Én nem találtam. Annyit tudunk, hogy Dávid hadinépet számlált, mint aki emberi erővel akar csatákat nyerni. Talán az Istenbe vetett bizalom hiánya volt a gond.

Aztán itt van ez a háromesélyes választás. Érted ezt? Dávid megmondhatja, hogy milyen büntetést választ, ő pedig logikusan a legrövidebb mellett dönt, de szellemi magyarázatot fűz hozzá. Érdekes indoklást ad, ugye?

Mit jelent az Úr kezébe esni? A három fegyelmezés az időtartamban különbözik leginkább. Dávid az Úr nagy irgalmára számít, s talán ez itt a lényeges momentum.

A bizalom hiánya, ami miatt beleszaladt ebbe a csapdába, a történet végére elillant. A sok kérdés, még ha válasz nélküliek is, nem kell, hogy szükségszerűen a hit rovására menjen.

(Kántor Tamás)