2020.05.11.

2Sámuel 23,8–39

https://www.bible.com/hu/bible/920/2SA.23.R%C3%9AF

Az aknamezőn túl

Olyan ez a szöveg, mint egy aknamező. Tele van időzített bombákkal, amik csak arra várnak, hogy felrobbanjanak. Ha nem vagyok elég óvatos, biztos nem jutok el a szöveg végére, hacsak gyorsan át nem lapozom, amire pedig erős késztetésem van az első látásra unalmasnak tűnő részeknél. A sok név, a sok adat, mint számtalan veszélyes akadály, könnyen elgáncsolhatnak.

Ott vannak viszont közöttük az akciófilmbe illő kalandos sztorik, amik megmutatják, hogy az idegen csengésű nevek mögött hús-vér hősök vannak. Harcosok, akik Dávid mellett voltak a győztes csatákban, akik bátran küzdöttek meg az ellenséggel az országért a király oldalán. Hősök, akik lehettek akár áldozatok is, de a jó oldalon álltak, és nem tűntek el a süllyesztőben, nem mentek feledésbe – látod, még ma is róluk olvasunk.

A sok kiváló kard- és lándzsaforgató után jönnek azok, akiknek sem fegyveréről, sem tetteikről nem olvasunk, de ők is Dávid közvetlen vitézeinek seregében csatáztak.

A sor legvégén pedig ott van valaki, aki a front legelső vonalában harcolt. Nem jószántából, hanem a király rendelte oda egyedi paranccsal, önkényesen. Nem volt más dolga ott, mint engedelmes áldozattá válni. Érdekes módon az ő halála közvetett módon része volt Dávid-háza kiterjedésének Krisztusig. A hettita Uriás nevét az Újszövetség is őrzi.

(Kántor Tamás)