2020.05.04.

2Sámuel 21,1–14

https://www.bible.com/hu/bible/920/2SA.21.R%C3%9AF

Ígéreteink súlya

A jobb megértés érdekében olvasd el Józsué 9. fejezetét!

Ha csak a történet dramaturgiai elmeit – pl. a fiai holttestét védelmező anya fájdalmát – látjuk magunk előtt, azt mondjuk: Kegyetlenség! Ugyanakkor fontos szem előtt tartanunk azt is, hogy egy történetet első megközelítésben a saját korába ágyazottan (általánosan elfogadott szokásaival, szimbólumaival együtt) szabad értelmezni, mielőtt bármilyen értékelést mondanánk róla.

Dávid nemes lelkületét ismerve feltételezhetjük, hogy ez az eset számára sem egy hidegvérrel történt kiadatás volt, de tisztában volt vele, hogy népét korábbi esküje köti akkor is, ha eredetileg egy kiirtásra szánt népről volt szó, és Izrael az ő csapdájukba esve kötött velük szövetséget.

Számomra e történet mai üzenete ez: ha meggondolatlanságból, tévedésből, kifejezett engedetlenségből is kötelezem el valaki(k) felé magamat, annak későbbi felismerése sem ment fel automatikusan a kötelezettségvállalásom teljesítése alól. Ha időnként elő is fordulhat ilyen, az soha nem történhet könnyelműen, felelőtlenül, ha már az ígéretem felelőtlen is volt. (Péld 6,1−5)

Isten komolyan veszi az ígéreteinket minden irányba!

(Sólyom Attila)