2020.05.01.

2Sámuel 19,25–44

https://www.bible.com/hu/bible/920/2SA.19.R%C3%9AF

Jutalom, de kinek?

Ha valakinek önzetlenül segítesz, amikor valamilyen gondban, bajban van, és utána meg akar jutalmazni valamilyen módon, mit teszel? Örömmel elfogadod, esetleg titokban még várod is a viszonzást? Vagy elhárítod a jutalmat, mert nem azért tetted? De az eszedbe jutna-e, hogy valaki másnak engedd át azt, ami neked is jó lenne?

A mai történetünkben egy olyan idős emberről olvasunk, aki mindennel ellátta az Absolon elől menekülő Dávidot és csapatát, amíg Mahanajimban voltak, mindent odaadott nekik, amire csak szükségük volt. A győzelem után pedig, amikor Dávid elindult, hogy átkelve a Jordánon visszatérjen Jeruzsálembe, meg akarta jutalmazni ezt az embert. Magával akarta vinni, hogy mindenkor az asztalánál ehessen és ne legyen gondja semmire. Barzillaj azonban nem fogadta el ezt a jutalmat, viszont nem is utasította vissza, hanem azt kérte a királytól, hogy helyette a fiát vigye magával a fővárosba. Barzillaj tudott annak örülni, hogy a király megmenekült, és annak is, hogy gyermeke a király mellett maradhatott. Bár nem ő élvezte a jutalmat, mégis örömmel töltötte el.

Ma, amikor valamiért jutalmat, elismerést vársz, gondolj erre a történetre, és engedd át a megérdemelt dicséretet vagy tárgyat valaki másnak, és igazi örömöt fogsz érezni! 

(Kompán Zsoltné)