2020.04.30.

2Sámuel 19,1–24

https://www.bible.com/hu/bible/920/2SA.19.R%C3%9AF

Egyén vagy közösség?

Képzeld el azt a helyzetet, amikor egy különleges, vidám születésnapi buliba hívnak éppen akkor, amikor téged valami nagy veszteség ért, mert elveszítettél valami nagyon fontosat, nem vettek fel egy iskolába, vagy elküldtek a munkahelyedről, esetleg szakítottál a barátoddal vagy barátnőddel. Mit csinálnál ebben a helyzetben? El se mennél, vagy ott lennél, de mindenkinek elrontanád a kedvét a panaszkodásoddal? Elvárnád, hogy ne tartsák meg az ünnepséget, mert neked fáj a csalódás?

A mai bibliai történetünkben valami hasonló dolog történt, csak súlyosabb érzelmekkel. Dávid serege győztes csatát vívott a lázadó Absolonnal szemben, viszont úgy osont haza, mintha megfutamodott volna. Ugyanis Dávid csak a fia elvesztésén kesergett és a népe nem is érdekelte, akik pedig az életüket kockáztatták a királyért. Viszont a figyelmeztető szót meghallotta és megértette, ezért kiment a kapuba a néphez. Érezte ő is, hogy ugyan szinte elviselhetetlen a fájdalma, de nem teheti meg, hogy a mások örömét elvegye.

Ezt kellene megtanulnunk Dávidtól, hogy az egyéni gondjainkat, sérelmeinket, fájdalmunkat háttérbe tudjuk helyezni a közösség érdekében! Nem könnyű feladat, ám itt a példa, hogy meg lehet csinálni. Akkor mire vársz? Legyen ma első a közösség, amiben élsz, és ne a saját keserűséged!

(Kompán Zsoltné)