2020.04.29.

1Péter 5,8–14

https://www.bible.com/hu/bible/920/1PE.5.R%C3%9AF

Akiket csak megemlítenek

Gondolom, tisztában vagy a „futottak még” kifejezéssel. Ezt olyan emberekre használják, akik bár részt vesznek valamiben, de nem meghatározóak. Ha már kerültél hasonló helyzetbe és ezt éreztették veled, akkor nagyon is érted. De előfordul az is, hogy bár csak egy név hangzik el, valójában egy rendkívül meghatározó személyről van szó, aki a háttérben sokat tesz egy igaz ügyért.

Az újszövetségi levelek végén közel hatvan olyan ember neve kerül megemlítésre, akikről csak egyszer olvasunk vagy akikről alig tudunk valamit. Különböző gyülekezetek tagjai voltak, és könnyen lehet, hogy semmi különleges tett sem fűződik a nevükhöz. De hiteles életet éltek. Akár a saját közösségükben voltak Krisztus hűséges követői, akár mások számára váltak követendő példaképpé, a nevüket azért említi a Szentírás, mert Isten fontosnak tartotta elmondani, hogy sok ilyen gyermeke található. Engedelmesen éltek, és Uruk jól ismerte mindegyiküket.

Mennyei Atyád számára mindig fontos vagy. Ez a ragaszkodása teljesen független mások véleményétől és attól, hogy közismert emberré válsz-e vagy alig páran tudnak rólad. A lényeg, hogy Ő figyel rád és számontart téged. Számára mindig meghatározó személy maradsz.

(Nagy Tamás)