2020.04.28.

1Péter 5,1–7

https://www.bible.com/hu/bible/920/1PE.5.R%C3%9AF

Ki fog dönteni?

Természetesen adja magát, hogy egy fiatal számára az 5. vers a leginkább fontos, mert itt vagytok megszólítva. De Péter nem olyan Bibliát használt, amiben a következő verseket már külön bekezdésként kezelik, hanem közvetlenül ezután ír arról, hogy alázzuk meg magunkat Isten előtt. Szóval ez minden tizenévesre is vonatkozik.

Ha valaki tisztában volt azzal, hogy alapvetően önfejűek vagyunk, az a levelünk szerzője. Tanítványként folyton olyan helyzetekbe került, amikor gondolkodás nélkül kimondta, ami a szívén volt, és a tetteit sem feltétlenül a megfontoltság jellemezte. Jézust azt követően tagadta meg háromszor, hogy előtte még azt bizonygatta, hogy kész meghalni Mesteréért.

Hogy az Atya előtt történő önkéntes alázat mit is jelent, arra akkor döbbent rá, amikor Krisztus háromszor kérdezte meg tőle, hogy szereti-e Őt. Ekkor érkezett el a pillanat, hogy Péter végre lemondjon önmagáról. Persze ezt követően is ember maradt, de mostantól kezdve a döntéseit már nem az határozta meg, hogy ő mit gondol jónak, hanem az, hogy Jézusnak mi a véleménye. Ez a szemlélet akkor válik meghatározóvá, amikor kényes témában kell eldöntened, hogy szerinted mi lenne jó, vagy Krisztus szerint mi a valóban helyes döntés.

(Nagy Tamás)