2020.04.23.

1Péter 3,18–22

https://www.bible.com/hu/bible/920/1PE.3.R%C3%9AF

A keresztségről

A keresztség kérdése az egyik legmegosztóbb téma a keresztyén egyházak között – ezt sajnos tagadni sem tudjuk: ahány egyház, annyi szokás. Bizonyára te is találkoztál már ezzel: miért van az, hogy egyes helyeken csecsemőket keresztelnek? Mások miért választják inkább a bemerítést? Ki szolgáltathatja ezeket ki? Sajnálom, hogy hitünk egyik leglátványosabb elemében ennyire szakadozott az az egyház, amelynek éppen az egységével kellene Urunkat bemutatni a világon.

Nem tisztem most ezekre a kérdésekre választ adni. Mindenesetre érdemes tisztában lennünk azzal, hogy más felekezetű testvéreink hogyan gondolkodnak ebben a témában. (Mindegyik egyháznak megvan a maga bibliai és hagyományos magyarázata.) Ismerjük meg az ő gondolataikat, érveléseiket is: ne ellenségeskedjünk!

A mai Igéből megállapíthatjuk, hogy Isten számára fontos a keresztség: ez emlékeztet minket arra, amit Jézus értünk tett. Ezzel megvallhatjuk hitünket, hovatartozásunkat mások előtt. Ne sajnáljuk az időt arra, hogy utánajárjunk, mit tanít róla a Biblia, fogalmazzuk meg, számunkra mit jelent ez a fontos esemény, és Isten Lelke általi meggyőződésünk szerint cselekedjünk!

(Selmeczi Nimród)