2020.04.22.

1Péter 3,8–17

https://www.bible.com/hu/bible/920/1PE.3.R%C3%9AF

Szeretni: csak keményen!

Az emberi gondolkodással teljesen szembemegy ez az igeszakasz. Mi általában úgy gondoljuk, hogy azt szeressük, aki megérdemli. Aki pedig nem érdemli meg, azzal nem érdemes foglalkozni.

A bűn elválaszt bennünket Istentől és az embertársainktól. A megtérésnek az a lényege, hogy helyreáll a kapcsolatunk Istennel, mert megbocsátott nekünk. Következménye pedig az, hogy helyreállhat a kapcsolatunk embertársainkkal, mert megbocsáthatunk nekik.

Azt figyeltem meg, hogyha felvetem az effajta szeretet gondolatát, sokszor visszahőkölnek az emberek. Hogyan? – kérdezik. Az már jobban elszomorít, hogy keresztyének is gyakran így állnak ehhez hozzá. Mintha nem hinnénk el, hogy mekkora szeretetet kaptunk Istentől. Vagy sokszor csak féltjük a bőrünket: szeretnénk megkímélni magunkat a nehezebb helyzetektől, személyektől. Ez egyrészt nem túl bibliai hozzáállás, másrészt a szeretet márpedig működik: Dietrich Bonhoeffer lelkész, amikor a nácik bebörtönözték, egy idő után ő lett a rabok és a börtönőrök lelkigondozója is a fogságban.

A mi harcmodorunk egyedi: addig kell szeretni az ellenfelet, amíg el nem dobja a kardját.

(Selmeczi Nimród)