2020.04.18.

1Péter 2,11–17

https://www.bible.com/hu/bible/920/1PE.2.R%C3%9AF

Fogd vissza magad!

Tizenévesként felébrednek olyan érzések és vágyak, amelyeket sokszor nehéz kordában tartani. A gyermekkor és a felnőtté válás közötti átmenet új helyzeteket teremt. Elkezdünk vonzódni a másik nem képviselői iránt, és ezzel egyidőben a véleményünknek is egyre inkább hangot akarunk adni. Olyanná válunk, mint a csikó, ami számára már kicsi a karám és ki akar törni onnan. De míg egy állatnak kötélre és külső beavatkozásra van szüksége, hogy lenyugodjon, addig te elgondolkozhatsz és józan döntéseket hozhatsz.

A testi vágyaid hajtanak, hogy mielőbb elégítsd ki azokat. Isten Igéje arra szólít fel, hogy tartózkodj a testi vágyaktól, mert azok megölik a lelkedet. Maradj tiszta, mert Atyád a házasságban fogja kiteljesíteni a számodra tartogatott ajándékát.

Az értelmed is fejlődik, és az élet minden területére vonatkozóan kialakul benned egy határozott vélemény, ami a meglévő társadalmi berendezkedést gyakran gyengének és rossznak tartja. Az, hogy élj tisztességesen, azt is jelenti, hogy akkor is tiszteld a vezetőidet, ha ők kevésbé szimpatikusak neked. Kritika helyett imádkozz értük, és tartsd be a játékszabályokat! Krisztus sohasem vett fegyvert a kezébe, mert engedelmessége volt a leghatásosabb eszköze.

(Nagy Tamás)