2020.04.19.

Zsoltárok 16

https://www.bible.com/hu/bible/920/PSA.16.R%C3%9AF

Ami jó nekem

Ez egy igazi örömbeszéd, tele lelkesedéssel és bizakodással. Dávid felismeri Isten jellemvonásait, sőt hangoztatja közelségét és védelmező gondoskodását. Felszabadult hálával mondja el, hogy így teljes az élete. Boldog és megelégedett, hiszen átélheti, hogy az ígéretek rá is vonatoznak, és mindig kapcsolatban lehet bölcs Urával.

A kies szó eredeti jelentése, hogy szépségben gazdag. Kellemes, vonzó és örömöt ad. Ilyennek látja sorsát, amit Istene tart a kezében. Dávid számára egyértelmű, hogy Atyja folyamatosan mellette tartózkodik, és az élet útjáról mindent elmond neki.

A földi életünk csupán egy apró mozzanat az örökkévalósághoz képest, és ennek ténye értékeli fel azt a kijelentését, hogy Isten jobbján örökké tart a gyönyörűség. Mert biztosan tudja, hogy részese lesz ennek a mennyei királyságnak. Mert számára szerető Istene az egyetlen, akit valóban jónak és igaznak nevezhet, aki gyönyörködteti a lelkét.

Péter a híres pünkösdi beszédében ebből a zsoltárból több verset is idézett. Az eredmény háromezer ember újjászületése volt, továbbá az első gyülekezetek elindulása. Ha az első tanítványokra is érvényes volt a zsoltár minden kijelentése, akkor mindennek te is a részesévé válhatsz.

(Nagy Tamás)