2020.04.17.

1Péter 2,4–10

https://www.bible.com/hu/bible/920/1PE.2.R%C3%9AF

Krisztusra épülni

Egy komolyabb méretű épület esetében fontos volt a biztos kiindulási pont, egy olyan elem, amely alapjaiban határozza meg a felépítendő építményt és annak jövőbeli tartósságát. Nem egyszerűen az egyik építőanyag a sok közül, hanem hivatkozási alap, ami védelmi szerepet is betöltött.

A példákból mindig jobban értünk, Jézus ezért is használta ezeket a tanításai alkalmával. Aki egy kicsit is át tudja értelmezni, hogy mit is jelent, amikor valakit élő kőként határoznak meg, az hamar rájön, hogy az illetőnek komoly szerep jut. A továbbiakban hivatkozni fognak rá, a hozzá tartozó közösség megbecsülését fogja élvezni, és nehézségek esetén számítani fognak rá, mert mellette biztonságban lesznek.

Amikor Péter arra bátorította testvéreit, hogy Krisztusra ilyen szemmel nézzenek, akkor egyértelműen utalt arra is, hogy a jövő egyháza csak így épülhet fel. Egyetlen biztos pont létezhet, ahogyan egy háznak is csak egy sarokköve van. Bátran járulhatnak Mesterükhöz, ők is olyanná válnak, mint Uruk, és szorosan egymáshoz illeszkedve, közösen tudják betölteni kivételes küldetésüket, hogy hirdethetik nagy tetteit annak, aki világosságra hívta el az övéit.

Ha Krisztussal akarod élni az életedet, akkor élő kővé formál, és kiválasztottként a helyeden leszel.

(Nagy Tamás)