2020.04.15.

1Péter 1,10–21

https://www.bible.com/hu/bible/920/1PE.1.R%C3%9AF

Szentek lehetünk?

Feleségemmel a megismerkedésünk fázisában és az együtt járás hosszú időszakában (akkor még ez hónapokig, évekig is tartott), egy ifis igeosztásánál kis gyógyszeres tégelyt kaptunk, melyben homok volt (ez volt a dizájn), s az üvegre ugyanaz az ige volt írva a Biblia más helyeiről: „Szentek legyetek, mert én szent vagyok.” (3Móz 11,44─45)

Ezt Isten már az Ószövetségben is elmondta a tiszta és tisztátalan állatok felsorolásánál. Sokaknak ellentmondásosnak is tűnhet: Ő az, akit nehéz megközelíteni, és Ő közel van hozzánk. A megközelíthetetlensége a szentségéből fakad. Az ember nem tud a saját ember volta, bűne miatt igazán közel kerülni Istenhez. Ezért kell az, hogy Ő lépjen felénk. És ő Krisztusban nagyon közelre lépett, hiszen emberré lett értünk. Így megközelíthető, s nem olyan távoli már az a felszólítás sem, hogy szentek legyetek! Sokan félnek a szótól, hiszen szentnek lenni nagy elkötelezést és fegyelmet jelent. Szentek csak Isten közelségében, az Ő jelenlétében lehetünk.

Péter aláhúzza: szentek legyetek egész magatartásotokban. Ez sok mindent megtilt az embernek, de fel is szabadítja a szent, Isten melletti életre. Szentek vagytok! Ma is! Istennek!

(Bölcsföldi András)