2020.04.12. Húsvét vasárnap

Márk 16,1–8

https://www.bible.com/hu/bible/920/MRK.16.R%C3%9AF

A valódi szeretet ösztönöz

Akkoriban úgy készítették elő egy halott testét a temetésre, hogy megmosták, illatos olajjal bekenték és teljesen körbetekerték gyolccsal; csak ezután helyezték be a sírboltba.

Nikodémus, aki szintén Jézus egyik követője volt, segített Józsefnek. János evangéliuma szerint az illatos kenetet is betették a sírba, de a többi evangélista arról számol be, hogy a közelgő szombat miatt nem volt idő a teljes szertartást elvégezni. Így Jézus testét a lepedőbe csavarták és meg akarták várni, amíg ismét munkát végezhetnek, illetve halottat érinthetnek. Hiszen ezt a törvény szerint szombaton – péntek napnyugta és vasárnap napkelte között – nem tehették.

Az ebben a történetben szereplő asszonyok ott voltak Jézussal a keresztnél és látták, hogy hova temették Jézust, tudták, hogy hova kell menniük. Azt viszont nem tudták, hogyan fogják majd elmozdítani a hatalmas követ a sírbolt elől, hiszen jó pár erős férfi kellett volna hozzá. Az asszonyok szerették volna kifejezni tiszteletüket és szeretetüket azzal, hogy bebalzsamozzák Jézus testét. Azonban a legnagyobb meglepetésükre mégsem kellett használniuk az olajat. Jézus feltámadt!

(Kirk Lederhaas)