2020.04.06.

Márk 14,53–65

https://www.bible.com/hu/bible/920/MRK.14.R%C3%9AF

Tűrni és még adni is!

„Kaviccsal dobált egy kisfiú egy dolgozó péket. A pék dühbe jött, s úgy hozzávágott egy frissen sült nyolckilós kenyeret, hogy a gyerek menten szörnyethalt.” (Békés István: Napjaink szállóigéi, 318.o.)

Általában mi is hasonlóképpen képzeljük el a minket ért kövekre válaszul adott kenyeret. Nehéz elviselnünk sérelmeinket és nem vagyunk hajlandóak elengedni büszkeségünket.

Nem tudom megérteni, hogy lehetett Jézusban ekkora önfegyelem és szeretet. Minden egyes ütés és ostorcsapás, a harag, hazugságok és az összes ember bűne az, amiért Jézus elszenvedte a büntetést helyettünk. Akik őt kínozták és megölték, biztos nem sejtették, de értük is meghalt Jézus. Történhetett volna talán másképp is, de ő vállalta mindezt. Eltűrte az őt ért sérelmeket és bosszú helyett adott egy esélyt. Számunkra mintha elérhetetlen magasságokban lenne ez a szint. Nem csak, hogy nem adja vissza, de még jót is ad? Igen!

Mindenki választhat, hogy mire szánja oda az életét. Az igazságot képviseljük tűréssel és jósággal, vagy a gonoszságot bűnnel az életünkben?

(Csernus Máté)