2020.04.05.

Zsoltárok 88

https://www.bible.com/hu/bible/920/PSA.88.R%C3%9AF

A legmélyebb félelmeink

A zsoltárok egyediek a Bibliában abból a szempontból, hogy az íróik Istennel kapcsolatos érzelmeit és gondolatait fejezik ki akkor is, ha éppen nagyon elégedetlenek Istennel. Isten mégis azt akarta, hogy szerepeljen ez a könyv is a Bibliában. A 88. zsoltár, amit most olvasunk, egy fájdalmas kiáltás Hozzá – az írója annyira kétségbeesett, érzelmei annyira összekuszálódtak, hogy olyan emberként beszél magáról, mint akiben már nincs is élet és teljesen erőtlenné vált. Frusztrált és dühös, mert úgy érzékeli, hogy Istent nem érdekli az imádsága és nem akarja megmenteni a bajból.

Ha nem érted, hogy Isten miért nem lép közbe bizonyos helyzetekben, miért nem segít, ki mered fejezni Felé a nagy csalódottságodat? Hiszen gyötrő érzés, amikor úgy látod, hogy elhagyott! Ez a zsoltár arra mutat rá, hogy Istennek bármit elmondhatunk. Még vitatkozhatunk is Vele! Ezek egy bizalomra épülő kapcsolat részei. Bár Isten nem mindig az elképzeléseink szerint fog cselekedni, ez nehéz helyzeteket okozhat a hitéletünkben.

Mit tegyünk tehát? Dávid jó példát mutat nekünk, az ő szíve Istennek tetsző volt. Beszélgetett az Úrral, könyörgött Hozzá és hallgatott a szavára. Nem fordult el Istentől, mert tudta, hogy ha az Úr nem szól vagy nem tesz semmit, annak is fontos szerepe van az életében, és az Úr teljesen megbízható.

(Kirk Lederhaas)