2020.04.03.

Márk 14,26–42

Fogadkozás és a valóság

Emlékszel olyan esetre, amikor valami különösen nehéz helyzet előtt álltál és valaki azt mondta neked: Ne félj, én mindig melletted maradok, segítek neked! És amikor valóban szükséged volt rá, ő nem volt sehol? Lehet, hogy olyan is eszedbe jut, amikor fordított helyzet volt, és te nem álltál a másik mellé, pedig előtte hogy fogadkoztál, hogy nem hagyod cserben.

Mai bibliai szakaszunk is erről beszél. Péter fogadkozott, hogy nem hagyja el Jézust, akár meghalni is kész, ha arra van szükség. Azonban, amikor Jézus csak egy csekélyke dolgot kért, hogy egy órányi ideig maradjon ébren és imádkozzon a háttérben, ő ezt nem tudta megtenni. Kifogást, sőt mentséget is találhatnánk Péternek, teljesen meg tudjuk érteni, hogy azokban a „sűrű” napokban elfáradt és inkább aludni vágyott. De fontosabb az alvás, mint Jézus kérése?

Te hogy állsz ezzel? Számodra mi a fontosabb? A saját kényelmed vagy az, hogy Jézus mellett légy és akaratát teljesítsd? Gondold végig most, hogy mit ígértél a családodnak, barátaidnak, esetleg a gyülekezetednek, és hogyan tudod teljesíteni az ígérteket! És gondolkodj el azon is, hogy a Jézusnak tett ígéreteiddel mi a helyzet?

(Kompán Zsoltné)