2020.04.02.

Márk 14,12–25

Tudja, hogy ki lesz belőled

Szeretnél időnként a jövőbe látni? Tudni azt, hogy mi fog történni a következő pillanatban vagy évben? Nem vagy ezzel egyedül. Jézus tanítványai többször is átélhették, hogy Jézus mindent megmondott előre.
Jézus nem csak egyszer tudta, hogy mit hoz majd a jövő. Nem csak a tanítványok életében, nem csak pár órával előre. Tudja, hogy ki lesz belőled. Tudja, hogy miért teremtett és mi a terve veled. Sőt, ha kérdezed, még elmond előre is sok mindent. Ebben a történetben is a tanítványok kérdeztek előre: „Hol készítsük el a vacsorát?” Jézus kérdésük nyomán elmondja, hogy mi fog történni. Azt is tudta előre, hogy ki árulja el őt. Jézus védte őket, hogy nem fedte fel árulója kilétét. Ez Júdásnak is egy lehetőség volt még, hogy visszalépjen, nem Jézus megnevezése miatt kényszerült ebbe bele.
Szabad vagy, hogy eldöntsd, merre tartson az életed. Isten meghagyja mindenkinek ezt a döntést. De miért ne kérdeznénk meg azt, aki teremtett minket, hogy mi az ő terve? Mi fog történni, a teremtettségünkből, egyediségünkből fakadóan mi az, ami jó nekünk? Hol kell lennünk? Lesz, amikor mindent megértesz, de lesz, amikor olyan, mintha nem hallgatott volna meg. Bízz benne, mindkettő a te érdekedben, a te védelmedben van. Kétféleképpen viszonyult tanítványaihoz, mindkettő értük volt.

(Győri Kolos)