2020.06.30.

Példabeszédek 29,16–27

https://www.bible.com/hu/bible/920/PRO.29.R%C3%9AF

Kell-e a szigor?

Általában nem szeretjük a szabályokat, és időnként úgy tűnik, hogy sok elavultnak tűnő szabály relativizálható, figyelmen kívül hagyható. Persze vannak olyan területek, ahol azért ez nem megy ilyen könnyen. Szívesen rendelnénk egyéni érdekeink alá mondjuk a gravitációt, főleg, amikor összetörik a kedvenc bögrénk, amit óvatlanul levertünk. Vagy ott van a matematika kérlelhetetlensége, amin szívesen lazítanánk, amikor nem bírtuk helyesen kiszámolni, hogy kétszer kettő az négy.

Szeretjük vagy sem, az Isten szigora, az általa teremtett világ megváltoztathatatlan szabályai éppen az élet lehetőségét biztosítják számunkra. Ha a fizika, kémia, matematika törvényszerűségei nem lennének kérlelhetetlenül szigorúak, szétesne a világ. A Biblia által adott keretek szigorúnak tűnnek, ugyanakkor Isten irgalmával és szeretetével vannak kibélelve, mint egy kemény falú, de belül puha koffer. Éppen ezért azok élnek helyesen, akik Istenbe kapaszkodnak. Így attól sem kell félniük, hogy a világtól vagy más emberektől kárt szenvednek.

Ma lehetünk hálásak azokért, akik talán kérlelhetetlen szigorral képviselik életünkben az igazságot. Még ha ez kicsit fáj is néha.

(Győri Gábor Dávid)