2020.05.26.

Apostolok csel. 14,8–18

https://www.bible.com/hu/bible/920/ACT.14.R%C3%9AF

Erő és magyarázatok

Az ember mindig keresi a magyarázatot a természetfelettire, és ebben a keresésben sokszor eltévedhet. A nehezen érthető események sorát próbáljuk beilleszteni az általunk ismert rendszerekbe és ott találni magyarázatot. Így tettek a lisztrai emberek is.

  1. Isten ereje vs. istenek ereje. Talán észrevetted, hogy vannak, akik előbb vetik bizalmukat horoszkópokba, különféle jóslatokba, vagy adják meg magukat a „végzetnek”, minthogy elismerjék Isten uralmát.
  2. Isten ereje vs. emberek nagysága. És vannak a racionalisták, akik semmilyen transzcendens felé nem nyitottak, így amikor ők magyarázatokat keresnek, akkor vagy véletlenekben, vagy emberi manipulációkban vélik megtalálni a megoldást. Ők azok, akik megdicsérnek példás életedért ahelyett, hogy Istent látnák cselekvéseid gyújtópontjában. Talán megkísért ilyenkor, hogy learasd a dicséretet, és bizonyságtételed kimerülhet egyfajta „jóemberkedésben”.

Egyben biztosak lehetünk, Isten nem mond le senkiről, bármilyen neveltetéssel vagy háttérrel bír is. Mutass Rá, dicsérd Őt, és ne tagadd le, amit Vele átéltél.

(Liptai Gábor)