2020.05.22.

Apostolok csel. 13,26–43

https://www.bible.com/hu/bible/920/ACT.13.R%C3%9AF

Az evangélium

Pál folytatja. Rámutat arra, hogy amit minden szombaton felolvasnak a zsinagógában, a próféták üzenetét a Messiásról, az Jézusban beteljesedett. Ugye, ez abban az időben volt, amikor még voltak szemtanúk is, akik látták Jézust az életében és aztán feltámadt állapotában is. Tehát sokkal egyértelműbb volt a helyzet, mint manapság, amikor „csak” a Bibliában olvashatunk erről.

Pál elmondja az ott lévőknek, hogy Jézus a megígért Messiás, aki eljött, bűntelen volt, meghalt, majd Isten feltámasztotta, hogy megszabadítsa a népét a bűnből, amiből a törvények nem tudták. Ez egy nagyon erős üzenet, Pál itt minden köntörfalazás és mellébeszélés nélkül, egyértelműen kimondja, hogy mi az igazság. Fontos látni, hogy az ő dolguk csak ennyi volt, hogy ezt ott elmondják. Hogy utána mi történik, az már Isten munkája.

Ahogy nekünk is “csak” az a feladatunk, hogy minden helyzetben, amikor alkalom van rá, hirdessük egyértelműen és egyszerűen a jó hírt, az igazságot. Hogy ezzel mit kezd az, aki hallja, az már Isten munkája. Itt azt látjuk, hogy amikor Pálék kimentek a zsinagógából, hívták őket, hogy a következő szombaton is tanítsanak, illetve sokan követni kezdték őket. Pálék nem erőszakoskodtak, csak elmondták. Ez a mi feladatunk is.

(Keleti Gábor)