2020.05.09.

2Sámuel 23,1–7

https://www.bible.com/hu/bible/920/2SA.23.R%C3%9AF

Utolsó szavak

Édesapám az utolsó napjaiban mondott néhány rövid mondatot nekünk, gyerekeinek, ami jelentős nyomot hagyott bennünk. Három évtizedes távlatból is pontosan emlékszünk rá, időnként felidézzük, erőt merítünk belőle. Már akkor éreztük szavainak a különlegességét, de volt olyan is köztük, ami utólag lett hangsúlyos.

Vajon Dávid király utolsó szavaiban is megtaláljuk az erőteljes mondanivalót? Esetleg a család mellett mások számára is van itt fontos üzenet? Mit gondolsz erről? Ezekből a szavakból meríthet-e valaki erőt, találhat-e használható tanácsokat ma, évezredek távlatából?

Vagy az erősödik meg újból, hogy mennyire kivételes lelkületű uralkodó volt ez a pásztorfiúból lett király?

Nekem nagyon bejön már a négy kifejezésből álló bemutatkozás, ahogyan Dávid önmagára gondol. Azután még inkább az, ahogy Istenre mutat. A történelem egyik legsikeresebb hadvezére és politikusa nem saját eredményeit méltatja, hanem Istenhez köti magát, őt dicséri minden gondolata. Pedig emlegethetné hosszasan saját sikereit, lenne mit. De nem sorolja, mert úgy tűnik, a teljes életét, családját, minden örömét és gazdagságát Istennel való kapcsolatában élte meg, Őneki tulajdonítja.

(Kántor Tamás)