2020.05.07.

2Sámuel 22,17–31

https://www.bible.com/hu/bible/920/2SA.22.R%C3%9AF

Tágas térre vitt engem

Ismerve Dávid sok-sok szorongatott helyzetét, ez a kép különösen beszédes. Vannak emberek, akiknek egyenesen fóbiájuk van, ha szoros a ruhájuk vagy szűk helyen kell tartózkodniuk. Ilyenkor pánikba esve egy mozdulattal letépnék öltözetüket vagy kirohannának a szabadba.

Lelki értelemben a szorongatott helyzet ennél még fojtogatóbb is tud lenni, és legtöbbször nem is enyhíthető „egyetlen mozdulattal” vagy „kirohanással”. Isteni beavatkozás kell, és Ő kész is segítségünkre sietni. Lehet, hogy nem mindig azonnal a probléma kézzelfogható megoldásával, hanem erőt és békességet adva, hogy ne fuldokoljunk a próbák között.

Személyes megtapasztalásom volt, amikor egy bonyolult lakáscsere kapcsán pokoli aggodalmaskodás fogott el a hiányzó fedezet megérkezése miatt. Három kisgyermek apjaként szinte lebénított a félelem, míg Isten egyszer csak minden értelmet meghaladó békességet adott egy igevers által több hónappal a tényleges megoldás megérkezése előtt. Miért? Mert ebben lelte örömét és nem merném azt mondani, hogy a saját feddhetetlenségemért. S de jól tette, hogy valaki másra, az egyetlen Igazra nézett akkor (is)!

(Sólyom Attila)