Vadóc könyvajánló Halász Kingától

Vadóc – Új gyerekkönyv az elveszett fiúról

Vidám, kalandos és elgondolkoztató gyerekregény egy „rosszcsont” fiúról és az őt befogadó családról. Hogyan forgatja fel a „rendezett” keresztény család mindennapjait a jövevény? Történet hitről, apaságról, megbocsátásról és a tékozló fiú hazatéréséről.

Egy vasárnap délutáni kiránduláson a Schmidtsteiner család találkozik egy magányos, elveszett fiúval az erdőben, aki a saját nevére sem emlékszik. Mivel senki sem tudja, a gyermek honnan jött, kik a szülei, egyelőre apa, anya, a 11 éves Lucas és a 9 éves Nelli befogadják az otthonukba. Így kezdődik a gyerekregény, melynek címszereplője Vadóc (a német „Der Schlunz” magyar változata, a szó jelentése rendetlen, elhanyagolt).

A Szentírás Szövetség és a Harmat Kiadó gondozásában jelent meg az izgalmas keresztény gyerekkönyv-sorozat első részének magyar kiadása. (A sorozat többi részének megjelenése is tervben van.) Németországban nagy sikere volt, a „Der Schlunz” című hétkötetes regényből már többrészes tévéfilm- és képregénysorozat is készült. A mai korban játszódó történet főleg a 7-12 éves gyerekeket szólítja meg.

A furcsán viselkedő, kócos hajú fiú elvesztette az emlékezetét, és csak azt tudja, hogy Vadócnak hívják.  Szokatlan ötletei, bátor, de néha meggondolatlan csínytevései felforgatják a keresztény család nyugodt életét. Rákérdez a mások számára magától értetődő dolgokra, nem elégszik meg a felszínes válaszokkal, ismerkedik a Biblia igazságaival. A gyermekistentiszteletet tartó idős hölgyet is zavarba hozza kíváncsi és különös kérdéseivel.

Hamar összebarátkozik Lucasszal. Együtt elkezdik felderíteni a rejtélyes családi múlt titkait…

Mit tesz egy jó apa? Ha a fiúk eltávolodnak az apjuktól, vagy az apák a fiaiktól, akkor hogyan lehet helyrehozni a kapcsolatot? Érdemes a múlt sérelmeit és hibáit sokáig őrizgetni? A mai tékozló fiúk is kaphatnak új esélyt az Atyától? Mindez kiderül a fordulatos és megható történetből.

A regényt a férjem, Dani fordította le a Szentírás Szövetség megbízásából 2020 tavaszán. A gyerekeink pedig „tesztelték” a sztorit, nekik is tetszett. A pandémia otthonmaradós időszakában vállaltuk ezt a közösen végzett szolgálatot, hiszen a korrektúrában szívesen besegítettem. Akkor még nem gondoltuk, hogy ennyi idő telik el a kiadásig. Örülünk, hogy a magyar gyerekek is olvashatják ezt a kedves regényt!

Halász Kinga

(forrás: Fasori Harangszó, 2022. szeptember)

Vadóc és a múlt titkai, Szentírás Szövetség és Harmat Kiadó, 2022.